LYNGGAARD, Alfred Thuesen
(1923-1970)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. BIRK, Anna Elisabeth

LYNGGAARD, Alfred Thuesen

  • Født: 22.12.1923, Nørregade 58, Vejen Sogn, Malt Herred, Ribe Amt
  • Dåb: 08.01.1924, Vejen Kirke, Vejen Sogn, Malt Herred, Ribe Amt
  • Ægteskab (1): BIRK, Anna Elisabeth den 28.12.1952 i Bække Kirke, Bække Sogn, Anst Herred, Ribe Amt
  • Død: 05.05.1970, Vejen, Vejen Kommune, Ribe Amt i en alder af 46 år
  • Begravet: Vejen Kirkegård, Vejen Kommune, Ribe Amt
Billede

punkttegn  Notater:

Opslag 25 født.
Forældrene vaskeriejer Marinus Thuesen Lynggaard og hustru Maren Bothilde Marie Jensen, Nørregade 58, Vejen.

Ved vielsen vaskemester af Vejen Sogn.

Dødsdato fra www.dki-02.dk.

På www.vejenby.dk har Anna Lynggaard i 2013 skrevet sine erindringer:

"I 1912 åbner Marinus Th. Lynggaard i Nørregade 58 Vejen Dampvaskeri med "Fransk vask og strygning". Familien bor i lejligheden ved siden af butikken. Ovenpå bor Thilde og Marius Steffensen, senere direktør for Banken for Vejen og Omegn. Elisabeth Hyldigs forældre.

Marie Steffensen og hendes veninde Martha Nielsen, der var kustode på Vejen Kunstmuseum, hvor hun også boede, var begge strygerske på Lynggaards vaskeri. Der var særlige presseapparater til de dengang stivede flipper og manchetter. I tørrestuen med tøjsnore fra væg til væg stod der en særlig lille varmeovn, hvor der fra hver side stod 3 strygejern til opvarmning, og der var en trafik fra strygestuen til tørrestuen med udskiftning af strygejern. Foruden læger brugte også slagtere, købmænd, barberer m.fl. hvide kitler. Elektrisk strygejern og en kittelpresser blev indkøbt. Kitler og skjorter stryges færdige med håndkraft.

Ejendommen var tidligere en lille gård med jord, der strakte sig ned til dér, hvor Fuglsangsallé nu ligger. Jorden blev solgt fra, noget til gartner Palle Nielsen, hvor han havde sine drivhuse, men Lynggaard beholdt et stort stykke, som han omdannede til en fantastisk have.

Beskrivelse af haven:
På gåtur i haven møder vi først et rundt bassin med åkander og guldfisk, til højre er der påfugle og et dueslag og til venstre volière med undulater, papegøjer og andre eksotiske fugle samt vagtler, der tripper rundt i haven. Går vi videre i haven, er der et lysthus og til venstre en flot græsplæne, for enden af den en dam med ænder og blishøns, der er stensætninger og blomster alle vegne. Der er ribs- og solbærbuske m.m., en køkkenhave og nederst i haven flere rækker med frugttræer. Der lå et ret stort havehus til redskaber o.lign., og der kunne høns og gæs gå ind om natten. Der var også får og geder og tidligere en abe, som desværre blev aggressiv og måtte aflives. Under havehuset var der kælder til opbevaring af frugthavens høst.
Det var sådan, at havde familien, naboer eller Martha Nielsen besøg, gik søndagsturen tit ned i Lynggaards Have, deraf navnet i dag Lynggårdshaven.

Marinus Lynggaard elskede en god cigar. Malerier var også en hobby, man dyrkede, og i hjemmet hang der malerier fra gulv til loft.

Forretningen går godt, og i 1934 bygger Marinus Th. Lynggaard beboelse og forretning om. Der er nu 2 butikker. På 1.sal to lejligheder, på 2.sal 2 soveværelser og 2 værelser og en mindre lejlighed til en enlig dame. For at komme op til soverummene måtte man bruge den private trappeopgang midt i huset. Badeværelse var en unødvendig luksus dengang, dog var der nede i forgangen et toilet - "træk og slip". I baggangen et større rum med bruser, håndvask og toilet, som stadigvæk fungerer. I én af butikkerne etablerer Kr. Jørsboe en sølv- og guldvareforretning. Familien bor ovenpå og har sønnen Ole. Familien Lynggaard har mistet en lille dreng og senere en voksen søn, der er nu Emma, Gerda, Marie, Henrik og Alfred. Efterhånden som de vokser op, hjælper de til i vaskeriet. I den nederste ende af den tidligere stald ud mod haven blev der indrettet en lille lejlighed, og ved giftermål har alle børn efterhånden boet der.

I ca. 1950 kommer junior Alfred Th. Lynggaard, kaldet Affe, hjem i vaskeriet. Vaskeriet havde fungeret i mange år og trængte til en modernisering. I tørrestuen blev indsat en ny varmerulle. Indtil da havde Thilde Lynggaard tidligt om morgenen, inden vaskeriet begyndte, betjent den store koldrulle, der var perfekt til kundernes hørduge, servietter og andet linned. Det var en sorgens dag, da den blev kasseret og udskiftet med varmerullen. Et par år efter køber Alfred ejendom og forretning. I 1952 bliver han gift med Anna Birk, og de får en datter Elsebeth og en søn Henrik.

Fra 1952 til 1957 bor familien i Bryggergade nr. 16 på 1.sal. I stuen bor kriminalassistent Boisen. Alfreds gamle læremester Anders Ninn, Vejen Brugsforening, var ejer af huset. Ved køb af vaskeriet flytter vi ned i den lille lejlighed imod haven. Anna arbejder nu på fuld tid i vaskeriet som medhjælpende hustru og har ung pige til at passe hus og børn.

Nærmeste nabo til vaskeriet var vognmand K. Hansen, et fint og godt nabo- og venskab. Vi var fælles om den smalle indkørsel fra Nørregade. Der var gennemkørsel fra K. Hansens gård til Rosengade. Vore gårde var adskilt med et langt udhus fra vaskerisiden, der fra tidligere tid var benyttet til brændsel, vaskerum, redskabsrum og das.

Udhuset blev nu udbygget til et velfungerende renseri og et nyt oliefyrrum. Wilhelmsen blev ansat som rensemester, og også et par damer til at færdiggøre tøjet blev ansat.

Med nye planer om at udbygge vaskeafdelingen må der et nyt varmeanlæg til. Der blev bygget et nyt kedelhus med en højtryksdampkedel. Der krævedes certifikat for at betjene kedlen. Der var nu sikret damp og varme til både vaskeri og renseri.

1964 bygger M.Th.L. ny beboelse i sin have, og Affe og Anna flytter ind i lejligheden nr. 58. Køkkenet blev renoveret med nyt inventar fra Bo Plan (Karl Nielsen). Fra den lille entré blev en flot trappe op til 2.sal kreeret af arkitekt Hans Christensen, smed August Schlosser og tømrer Robert Baastrup Nielsen. Den lille lejlighed deroppe inddrages til et ekstra værelse og et dejligt badeværelse.

Det gamle vaskeri bliver væltet i to omgange, så vaskeprocessen stadigvæk kan fungere. Det nye vaskeri strakte sig et lille stykke ned i haven. Guldfiskedammen måtte vige. Der bliver egen indgang til personalet med skabe, vaskekummer, toilet og en rummelig personalestue.

Fra Teknologisk Instituts vaskeriafdeling fik vi råd og vejledning om køb af det nyeste inden for vask. Maskinerne er nu styret af hulkort. Johs. Andersen "Jubbe" bliver vaskemester. En chauffør varetager kørslen med tur mod nord mandag og torsdag, mod syd tirsdag og fredag. Onsdag Vejen by og private samt ombytning af måtter til virksomheder.

Chr. Fischer er socialudvalgsformand og sørger for, at alle alderdomshjem i Vejen kommune får uniformer, og Vejen Dampvaskeri får leverancen og vask m.m.

Sidst i 60-erne og først i 70-erne er der ingen "smalle steder". Der bliver nu brug for mere udlejningstøj til plejehjem, hoteller og andre virksomheder.

I 1967 dør Marinus Lynggaard, og huset i haven lejes ud. I 1969 bliver Affe syg og er på sygehuset i flere omgange. Under hans sygdom fungerer vask og rens ved hjælp af Wilhelmsen fra renseriet og et dygtigt personale.

Affe og Anna Lynggaard har nu Elsebeth på 16 år, Henrik på 13 år, Hans Jørgen på 2½ år. 5. maj 1970 dør deres far.

Efter 5. maj 1970 - hvad gør vi nu? Nyt vaskeri, godt personale og gode kunder - , vi fortsætter! 2 svogre går med, og vaskeriet er nu et anpartsselskab, hvilket kræver direktør og bestyrelse. En dygtig kontordame ansættes.

Der mangler endnu ombygning af butik, baglokaler og kontor. Henrik, Jan (Elsebeths mand) og en maler går i gang, og det bliver flot.

Efter nogle år købes svogrene ud. De sidste 5 år er det Henrik, der tegner firmaet.

Deltagelse i Troldefesten i 1976 og 1978:

"Vask som i gamle dage" Kittel- og måtteservice, og hele personalet var ivrige og morede sig med det. Poul Thygesen var vores PR-mand og tegnede skiltene.

2. gang vaskeriet deltog, var emnet "Udvandrerne" inspireret af TV-serien af samme navn. Alle er fint klædt på og rejseklare. Jan bygger en flot prærievogn oven på en lastbil, indretter en flot saloon med en supermand i badekar og et par glædespiger. Der var klaver, sang og musik (Oh Susanna), vi vandt en præmie!

19.12.1986 sælges vaskeriafdelingen til Askov Dampvaskeri og renseriafdelingen til anden side, og en epoke med Vejen Dampvaskeri er slut!"

6. maj 2013: Anna Lynggaard/Birthe Klockmann Nielsen.

Billede

punkttegn  Om Alfred:

• Konfirmation, 03.04.1938, Vejen Kirke, Vejen Sogn, Malt Herred, Ribe Amt.


Billede

Alfred blev gift med Anna Elisabeth BIRK, datter af Henrik Jørgensen BIRK og Kirsten POULSEN, den 28.12.1952 i Bække Kirke, Bække Sogn, Anst Herred, Ribe Amt. (Anna Elisabeth BIRK blev født den 03.02.1929 på Bække Mark, Bække Sogn, Anst Herred, Ribe Amt, dåb den 31.03.1929 i Bække Kirke, Bække Sogn, Anst Herred, Ribe Amt og døde den 27.03.2021.)


punkttegn  Parnotater:

Opslag 180 viet.



Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12.12.2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af bellevue250(snabela)gmail.com