pil pil pil pil
BOGH, Johannes Hansen
(1793-1862)
CHRISTOPHERSEN, Anna
(1799-1855)
JUHL, Peder Christiansen
(1802-1877)
VIF, Anna Jensdatter
(1807-1886)
BOGH, Hans Johannessen
(1824-1895)
JUHL, Else Marie
(1832-1862)
BOGH, Peder Christian
(1860-1926)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. BRUHN, Christiane Jørgensen

BOGH, Peder Christian 9

  • Født: 22.05.1860, "Kellerup", Binderup, Sønder Bjert Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
  • Dåb: 28.05.1860, Sønder Bjert Kirke, Sønder Bjert Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
  • Ægteskab (1): BRUHN, Christiane Jørgensen den 26.07.1884 i Sønder Stenderup Kirke, Sønder Stenderup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt
  • Død: 06.09.1926, Strandvej 38, 3., Hellerup Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt i en alder af 66 år

punkttegn   Et andet navn for Peder var BOGH, Peder Christian Juel.

Billede

punkttegn  Notater:

Født: Side 28.

Peder Christian Bogh mistede sin mor, da han var knap 2 år gammel. Han var derefter næsten altid hos sin mormor og morfar på Overmarkgård ved Binderup Mølle.

Peder Christian Bogh var opnævnt efter sin morfar, Peder Christian(sen) Juhl, og bedsteforældrene var meget glade for at have den lille Peder, - de havde selv mistet en søn, Jens Pedersen Juhl, i 1834, godt 4 år gammel. I 1844 mistede de deres anden søn, Christian Bolvig Juhl, næsten 19 år gammel.

Peder Christian kom som ganske ung til sin faster Maren, g.m. Paul Clausen Tonnesen, på Catrineberg i Sdr. Stenderup. Maren var blevet enke i 1876 og havde ingen børn, så hun fik Peder Christian dertil, ligesom hun selv en generation tidligere var kommet til sin faster Catharina Maria og dennes mand, Jess Sørensen, på Catrineberg i Sdr. Stenderup, ligeledes barnløse.

Peder Christian Bogh overtog som enearving Catrineberg i 1883, - faster Maren døde 5 år senere, og han var i 1884 blevet gift med Christiane Jørgensen Bruhn fra Gammelhjem (nabogården) i Sdr. Stenderup. Christiane Jørgensen Bruhn bragte en ikke ubetydelig kapital med ind i ægteskabet. De fik ingen børn.

Christiane og Peder Christian Bogh havde Catrineberg indtil 1909, da de måtte sælge gården. Herefter flyttede de til Strib og senere til København.

Peder Christian Bogh havde et skibssalgsbureau på Strandvejen 38, 3. sal, Hellerup, og hans navn og titel i København var P. C. Juel Bogh, godsejer, direktør. Han døde i 1926. Ved hustruens død i 1929 var hun enke efter fhv. landmand.

Catrineberg

Catrineberg er omkring midten af det 19. århundrede sammenlagt af to gårde, der begge lå i byen. Den ene af gårdene, der lå på samme sted, hvor Catrineberg nu ligger, ejedes fra omkring 1775 af Søren Jacobsen, der var søn af gdr. Jacob Sørensen i Agtrup. Han døde år 1800, kun 50 år gammel, efterladende fem børn, Jacob, Peter, Nis, Jes og Bodel. Gården dreves derefter af enken til 1814, da den efter hendes død overgik til sønnen Jes Sørensen. Han døde 1861, 71 år gammel, efterladende hustruen Catharina Maria Hansen Bogh, men ingen børn. En broderdatter af Jes Sørensens enke bragte herefter ved giftermål gården over til Paul Tonnesen omkring ved år 1860. Denne mand, der var født i Tonnesens slægtsgård, som lå, hvor andenlærerboligen og forskolen senere lå, nedbrød sin fødegård og sammenlagde ca. halvdelen af jorderne med sin hustrus slægtsgård (hun var plejebarn, red.) og dannede derved det nuværende Catrineberg, der også er opbygget af ham. Efter hans død 1876, kun 42 år gammel, drev hustruen gården indtil 1883, og da der ingen børn var, afstod hun den til en brodersøn, Peder Christian Bogh, der atter solgte den 1909 til grosserer N. P. Stenderup, Kolding.

Dødsdato: Ole H. Damgaard, 2020.

Begravelsesprotokol 1926, lb.nr. 4678:
Fredagen den 10-9 kl. 2 begraves direktør Peter Christian Bogh. Fødselsdag og år 22.5.1860. Fødested Binderup pr. Kolding. 66 år. Bopæl Strandvej 38, Hellerup. Død 6.9. Gift. Begravet fra Krematoriet.

Hellerup kirkebog, side 91. Peter Christian Bogh. Direktør, gift med Christiane Jørgensen Bruhn. Søn af gårdmand Hans Johansen Bogh og hustru Else Marie Juhl. Født 22. maj 1860 i Binderup ved Kolding. Bopæl: Strandvej 38 3., Hellerup Sogn. 66 år.

Afskrift af avisartikler:

Fredericia Dagblad, 22. juni 1909

Statsanerkendt Benzin- og Petroleumsmotor.
Wolverine Motoren for Benzin og Petroleum, leveret til:
Det kgl. danske Toldvæsen
Det kgl. danske Lodsvæsen
Landbrugsministeriet til Fiskerikontrol
Disse Motorer prøvet og antaget af Orlogsværftet i København, saavel med Benzin som Petroleum.
A/S Wolverine Motor-Co.
Repræsentant: Juel Bogh, Villa "Napoli", Strib.

Middelfart Avis, 18. januar 1910
Svendborg Avis. Sydfyns Tidende, 26. januar 1910

Middelfart Avis, 8. februar 1910

Handelsskibe, Luftfartøjer, Motorbaade
sælges og anvises.


Fagkundskab og teknisk Assistance haves.

Eneforhandling for Provinsen af "Wolverine"-Motoren. Skibes Køb- og Salgs-Bureau.

Villa "Napoli", Strib.

Juel Bogh.

Nationaltidende, 10. februar 1910

Skibes Køb og Salgs Bureau.

Alle Fartøjer - saavel Brugs- som Lystfartøjer samt Motorbaade - modtages til Salg. - Saavel Fartøjsejere som Lysthavende til disse garanteres samvittighedsfuld samt billig Assistance, Fagkundskab samt teknisk Medvirkning haves. - Som 23aarig aktivt Medlem af K.D.Y. er mange Fartøjer ved mig omsat paa fordelagtig Maade.

For Øjeblikket har jeg Liebhavere til smaa Terner m. Kahyt samt mindre Motorbaade.

Anbefalende Bureauet til Prøve
ærb. P. C. Juel Bogh,
Villa "Napoli", Strib.

København, 26. april 1910

Hjemmets Anliggender.
Møbelcremen Phønix.

Jeg omtalte forleden her i Bladet en ny Møbelcreme, som er bleven mig anbefalet, der er fortrinlig til at polere sine Mahogniborde og andre Møbler med, efter at de er vaskede rene med lunkent Vand og godt aftørrede. Den er ualmindelig god, Blankheden holder sig glimrende, og den fedter ikke af paa Bøger og Papirer. Jeg har nu erfaret, at den ogsaa kan bruges til baade lyse og mørke Egetræsmøbler, Rammer og lignende. Den er vist at faa mange Steder, men aldeles sikkert hos Opfinderinden, Fru Bogh, Villa Napoli, Strib. Vore Læserinder kan skrive efter den selv. En Krukke koster 75 Øre og forslaar langt. De vil være glade for at blive gjort bekendt med den.

Middelfart Avis, 22 november 1910

Ejendomshandeler paa Strib. Fhv. Propr. P. Juel Bogh har i disse Dage købt Villa "Napoli" ved Strib for 5.400 Kr. Overtagelsen er allerede sket.

Kolding Social-Demokrat, 14. marts 1911

En modbydelig Affære.

Forhenværende Proprietær Peter Bogh i Binderup anholdt som Sædelighedsforbryder.


På det lille idylliske Færgested Strib er opdaget en Sædelighedsskandale, som har sat Sindene i Frygteligt Oprør.

En Bagerjomfru fandt det mistænkeligt, at Børn, som kom i Butiken, ofte havde saa rigeligt med Penge til at købe Slikkerier for. Hun spurgte saa en af Smaapigerne, hvor hun fik de mange Penge fra. Til at begynde med vilde Barnet intet sige hende, men omsider fortalte Pigen hende, at hun havde faaet Penge af en "Partikulier" Peter Bogh, der sammen med sin Hustru og en Selskabsdame bebor en Villa på Strib. Peter Bogh havde imidlertid paa det strengeste forbudt Børnene at fortælle noget som helst. Thi, havde han sagt, gør I det, bliver baade I og jeg straffet.

Bagerjomfruen fortalte nu sin Principal, hvad hun havde opdaget, og denne lod Meddelelsen gaa videre til Barnets Forældre. Forældrene tog nu Barnet i Forhør, og det oplystes da, at Hr. Bogh havde været uterlig over for flere Børn. De Børn, der har været udsat for hans Efterstræbelser, er i en Alder fra 6 til 12 Aar. Han har ifølge Børnenes Udsagn dels lokket dem ind til sig i Lejligheden, og dels har han ved at give dem smaa Pengebeløb faaet dem til at følge med sig i Skoven. Han skal have haft dem saaledes i sin Magt, at blot han gav dem et lille Vink, fulgte de ham til den nærliggende Skov, eller hvor han nu fandt paa at føre dem hen.

Selvfølgelig kan hans Opførsel, der har været modbydelig svinagtig, ikke Skildres i et Dagblad. Vi faar nøjes med at sige, at hvis Børnenes Forklaringer bekræfter sig, saa slipper Hr. Bogh næppe for at smage Albertis Spanskrør.

4 Familier gjorde Anmeldelse om Svinebæstets Meriter til Politiet. Og i Gaar blev han afhentet af en Betjent og ført til Middelfart Arrest. Efter et kort Forhør, i hvilket han nægtede sig skyldig i de Forbrydelser, hvorfor han var sigtet, blev han puttet i Kaschotten.

I dag har der været afholdt nyt Forhør over ham. Men Resultatet af disse kender vi ikke endnu.

Peter Bogh er en velkendt Mand her paa Egnen. Han har været Ejer af den store Gaard i Sdr. Stenderup, "Katrinebjerg", der nu indehaves af Grosserer Stenderup. Peter Bogh har været en efter Landboforhold meget rig Mand, der har sat store Formuer over Styr.

I Kolding er han kendt som en udpræget Levemand og en vældig Kvindejæger, der lavede de vildeste Orgier.

Han hørte til den Art af Godsejertyper, der havde faaet en forkælet Opdragelse, og som kun har lært at strø om sig med Penge.

Denne oprindelig statelige Mand, er vokset op mellem Gulddynger. Aldrig har han følt Trang til at arbejde. Hele hans Liv har været en Kæde af Udskejelser.

Nu er disse stakkels uskyldige Børn bleven et Offer for hans sygelige Tilbøjeligheder.

Kolding Social-Demokrat, 15. marts 1911

Sædelighedsskandalen paa Strib.

Red. H. P. Rasmussen, Middelfart, skriver i Gaar følgende i "Fyns Socialdemokrat" om Sædelighedsskandalen på Strib:

Fhv. Proprietær Peter Bogh er godt kendt paa begge Sider af Bæltet som en brovtende Person, der kun synes kommet til Verden for at ødelægge Penge. Stort andet har han i sin halvhundredaarige Tilværelse i hvert Fald ikke bestilt. Hvad han har sat overstyr af jordisk Gods, løber sikkert op i mere end hundrede Tusinde Kroner.

Han har saaledes tidligere været i Besiddelse af Proprietærgaarden "Katrinebjerg" ved Stenderup. Men Bogh havde daarlige og kostbare Vaner, dyrkede baade Bacchus og Venus i langt højere Grad, end hans økonomiske Omstændigheder kunde taale. Følgen var, at det gik tilbage, og Familien maatte træde til for at holde P. Bogh oven Vande.

En Tid har B. været bosiddende her i Byen, hvorfra han undertiden forsvandt flere Dage i Træk, uden at endog hans nærmeste - B. er gift - havde Anelse om, hvor han opholdt sig. B. turede da rundt i Farvandene med sin Lystbaad, om Bord paa hvilken var glade Mænd og letlevende Kvinder.

I en af Villaerne paa Strib har han sidst haft Bopæl. Han agerede Matador i den lille Færgeby og spillede sin Mand samtidig med, at han ved sin svinske Adfærd over for en Del Børn har bragt Sorg og Harme ind i flere smaa Hjem.

Hvor længe Bogh har drevet sin uhyggelige Trafik, ved endnu ingen. Men der er Tegn, som tyder paa, at den har eksisteret mindst 1 Aar.

Rettelse.
I Overskriften til Artiklen fra i Gaar "En modbydelig Affære", staar der Proprietær Peter Bogh, Binderup, der skulde naturligvis have staaet Stenderup.
Forhaabentlig har denne Fejltagelse ikke medført Forvekslinger.

Kolding Social-Demokrat, 31. marts 1911

De to Sædelighedsforbrydere fra Middelfart.

Kommer Peter Bogh et Aar i Forbedringshuset?


Middelfart Social-Demokrat skriver.

Til at begynde med saa det ud til, at den bortrejste Gymnastiklærer Gerth Jacobsen skulde have Lov til uhindret at fortsætte sin forbryderiske Virksomhed et eller andet Sted i Jylland. Baade Gymnastikforeningen, hvis Drenge han har forbrudt sig imod, og Sindssygeanstalten nøjedes med at afskedige ham. Det var jo "ikke noget videre".

Politiet fandt heller ikke Anledning til at tage Affære. Først efter at der forelaa Anmeldelse fra Forældrene til et af de misbrugte Børn, lettede Øvrigheden paa sig. Jacobsen blev anholdt, og han har nu aflagt Tilstaaelse om en Del af sine Meriter.

Forhørene over fhv. Proprietær P. Bogh, der forlængst har tilstaaet sine Uterligheder, har været sendt til Stiftsøvrigheden, der nu har forlangt Tiltale imod ham. Efter al Sandsynlighed vil den fine Dagdriver faa sine Bedrifter lønnet med ca. 1 Aars Forbedringshus.

De i den sidste Tid her paa Egnen forekomne Sædelighedsforbrydelser overfor Børn maa bidrage til, at Folk for Eftertiden holder et mere vaagent Øje med, hvor de lader deres Børn gaa hen, og hvem de betror dem til.

Bornholms Social-Demokrat, 12. april 1911

Peter Bogh, Strib.
Den forhenværende Proprietær, Direktøren for Køb og Salg af Lystfartøjer, er bleven idømt 8 Maaneders Forbedringshus for sine Svinerier overfor Børn fra Strib.

Tilføjelse: Dommen ændret til 20 dage på vand og brød (Johannes T. Bogh).

Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende, 26. juni 1912

Villa nær Strib Badehotel, 8 Værelser, 6 Alen høje, vid Udsigt til alle Sider over Bæltet til Fredericia og Kattegat, herlig Forstrand umiddelbart ved Haven, høj Skrænt, sælges straks for Spotpris. Lille Udbetaling. Henvendelse "Napoli", Strib.
(Strib Badehotel: Vestergade 2 ved Norden Bro - færgested).

Fredericia Social-Demokrat, 15. august 1912

Solgt Villa. Forhv. Proprietær Bogh, Strib, har if. "Mdf. Venstbl." i disse Dage solgt sin Villa "Napoli" til Grosserer Binder. Købesummen er ubekendt.

Billede

punkttegn  Om Peder:

• FT-1880, 01.02.1880, "Eltanggård", Eltang Sogn. Hos søsteren Anna og hendes mand.

• FT-1880, 01.02.1880, Sønder Stenderup By, Sønder Stenderup Sogn, gård. Gårdejerske M. Tonnesens plejesøn.

• FT-1890, 01.02.1890, "Cathrineberg", Stenderup By, Sønder Stenderup Sogn, gård. Husfader. Proprietær. Gift. Svogeren Jørgen Nissen Bruhn er logerende.

• Letter: from Cathrine Marie Frimann to Paul Freeman, 21.03.1900.
Extract of the letter:

"Peter Bogh is again at his farm and is the same. Fruen has become so terribly efficient and thrifty, looking after everything. I don't know any more news."

• FT-1901, 01.02.1901, "Cathrineberg", Stenderup By, Sønder Stenderup Sogn, matr. 2a. Husfader. Proprietær. Gift. En mejeribestyrer, Hans Sørensen, på gården. Sønder Stenderup Andelsmejeri startede på Catrinebjerg.

Indkopieret:

Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Peter Christian Bogh 22.05.1860 Gift Husfader Proprietær Sdr. Bjært Sogn
Christiane Bogh født Bruhn 18.08.1864 Gift Husmoder Sdr. Stenderup
Hans Sørensen 06.01.18..8?? Ugift Mejeribestyrer Mejerist, Mejeribestyrer Aarhus By
Christian Olesen Due 16.09.1873 Ugift Forvalter Forvalter Stouby Sogn Vejle
Sophus Christian Frederiksen 16.06.1884 Ugift Tjenestetyende Tjenestekarl Vejen Sogn Ribe
Hermann Nielsen 06.10.1873 Ugift Mejerist Mejerielev F.......?? Sorø A.
Kathrine Dorthea Damkjær 20.02.1878 Ugift Jomfru Jomfru Hejls Sogn Veile
Elise Damgaard 01.01.1890?? Ugift Køkkenpige Køkkenpige Sdr. Stenderup

• Letter: from Maren Frimann to Paul Freeman, 26.10.1905.
Extract of the letter:

"Bogh and Frue are in Koebenhavn this week. They are having a good time while they can."

• FT-1906, 01.02.1906, "Cathrineberg", Stenderup By, Sønder Stenderup Sogn, matr. 2a. Husfader. Proprietær. Gift.

Indkopieret:

Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested:
Peter Christian Bogh 22.05.1860 Gift Husfader Proprietær
Kristiane Bogh 18.08.1864 Gift Husmoder
Valborg Ma.....?? Lauersen 09.09.1886 Ugift Frøken
Nis Rasmusen Nørgaard 22.07.1883 Ugift Forvalter
Hans Jørgen Hansen 10.08.1878 Ugift Tjenestetyende
Peter Andersen Beck 15.02.1884 Ugift Tjenestetyende
Jens Peter Nielsen 29.08.1887 Ugift Tjenestetyende
Margrete Jensen 16.07.1888 Ugift Tjenestetyende

Valborg Ma..... Lauersen er identisk med Voldborg Marente Lauritsen, kusine til Maren Ruggaardslund, gift med Kristian Bargisen, ved Binderup Strand.

• Letter: from Maren Frimann to Paul Freeman, 19.06.1906.
Extract of the letter:

"The Bogh's are on trips most of the time. He has got himself a cutter. They are enjoying life while they can."

• Letter: from Maren Frimann to Paul Freeman, 27.09.1906.
Extract of the letter:

"Bogh's have had a steam threshing machine. In two weeks he has all his grain threshed. He is selling corn, straw, and hay. He has five milk cows. It is a little herd."

• Letter: from Maren Frimann to Paul Freeman, 25.03.1907.
Extract of the letter:

"Bogh's are not so suitable. I don't know how things are going over there. On Wednesday he is holding an auction of his property. It looks as if it will soon be over. If I do not get something done with the outside of the house, it is also all over with me. I cannot remain as it is. I would not like to move, nor can I afford to pay for it myself. You must not write anything about it to them."

• Letter: from Maren Frimann to Paul Freeman, 15.07.1907.
Extract of the letter:

"I have got myself a little chicken run and I have Bogh's chickens. Things are strange at Bogh's now. They have no cows. It will soon be over."

• Letter: from Maren Frimann to Paul Freeman, 03.12.1907.
Extract of the letter:

"We are fairly well, thank God. We have not had any winter yet, only rain and wind. P. Bogh has barely finished his corn, but it is not worth anything."

• Postcard: from Peder Christian Bogh to Paul Freeman, 08.01.1908.
Translated from Danish by Eleanor Freeman.

To Spokane

Dear little Paul,

Sincere thanks to you for your kind letter which you sent me. I was very pleased to get it, and I am glad that you are well. It is gentlemanlike of you to write to your old mother every week. Thanks for that. Another time you will get a proper letter from me. Wishing you a happy Christmas and a blessed New Year from my wife and your affectionate, P. Bogh.

• Letter: from Maren Frimann to Paul Freeman, 17.04.1908.
Extract of the letter:

"Bogh's place is almost empty. Fru Bogh and Valborg together are all the hands. Bogh has been away nearly two weeks. There is no more to write about that."

• Letter: from Maren Frimann to Paul Freeman, 15.05.1908.
Extract of the letter:

"Bogh's promised I would get the house put in order, but I believe now it will come to nothing. I shall see. It may be that I will not stay in the house. Bogh is perhaps not staying long. The farm has been advertised in the paper. It is the end for him. Now he has a little seed corn so perhaps he will stay this summer. He doesn't have much of his land rented out. It is plain he has nothing left... all straw and hay sold so there is not anything on the land."

• FT-1911, 01.02.1911, Strib Havneby, Vejlby Sogn, Villa Napoli, matr. 1?. Side 194. P. C. Juel Bogh. Husfader. Direktør. Gift. Ung pige i huset: Valborg Lauritsen (Valborg Ma..... Lauersen er identisk med Voldborg Marente Lauritsen, kusine til Maren Ruggaardslund, gift med Kristian Bargisen, ved Binderup Strand).. De tre kom til sognet i 1909 fra Kolding.

• Beliggenhed: "Cathrineberg", Stenderupvej 183, Sønder Stenderup, matr. 2a.

• Ligbrænding, 10.09.1926, Krematoriet, Hellerup.

• Urnen nedsat: Hellerup Kirkegård, Hellerup Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt.


Billede

Peder blev gift med Christiane Jørgensen BRUHN, datter af Paul Jörgensen Fallesen BRUHN og Maren Olufsen STRAARUP, den 26.07.1884 i Sønder Stenderup Kirke, Sønder Stenderup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt. (Christiane Jørgensen BRUHN blev født den 18.08.1864 på "Gammelhjem", Sønder Stenderup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt, dåb den 20.09.1864 i Sønder Stenderup Kirke, Sønder Stenderup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt og døde den 30.06.1929 på Strandvej 38, 3., Hellerup Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt.)

punkttegn  Om Peder og Christiane:

• Sølvbryllup, 26.07.1909, Strib.
Fredericia Dagblad, 24. juli 1909

Sølvbryllup fejres if. "Kolding Avis" førstkommende Mandag af Proprietær P. Bogh og Hustru, "Villa Napoli" paa Strib.


punkttegn  Parnotater:

Indt. kirkebog. Vielsesbrev af 15. juli 1884.
Fælles aner: Simon Hansen 1652-1723 og Maren Pedersdatter 1655-1731.



Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 08.03.2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af bellevue250(snabela)gmail.com