pil pil
BEENGAARD, JÖRGEN JÖRGENSEN
(1821-1882)
JOHANSDATTER, LOVISE
(1823-1886)
BEENGAARD, Jørgen Jørgensen
(1856-1922)
CHRISTENSEN, Rasmine
(1865-1950)

BENGAARD, Jørgen Jørgensen
(1888-1931)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. STEENSGAARD, Karen Margrethe

BENGAARD, Jørgen Jørgensen

  • Født: 20.09.1888, Kolding Sankt Nicolai Sogn, Brusk Herred, Vejle Amt
  • Dåb: 04.11.1888, Kolding Sankt Nicolai Kirke, Sankt Nicolai Sogn, Brusk Herred, Vejle Amt
  • Ægteskab (1): STEENSGAARD, Karen Margrethe den 04.08.1915 i Ørslev Kirke, Ørslev Sogn, Vester Flakkebjerg Herred, Sorø Amt
  • Død: 01.10.1931, Sankt Josephs Hospital, Esbjerg i en alder af 43 år
  • Begravet: 07.10.1931, Sankt Ansgar Kirkegård, Bramming Sogn, Gørding Herred, Ribe Amt
Billede

punkttegn  Notater:

Opslag 17 født.

1.5.1909 bopæl Nansensgade 69 i København, maskinarbejder.

Ved vielsen maskinassistent af Brønderslev.

Følgende fundet på www.brammingby.dk:

18. maj 1926: Bramming og Omegns Radioklub stiftet i aftes. Love vedtaget. Kontingent 4 kr. årligt. Formand: elværksbestyrer Bengaard. Øvrige: stationsforstander Schmidt, elektriker Petersen. Revisorer: S. Ullerichs og elektriker Thorstensen.

5. august 1931:
Bramming Elværk opsætter jernlysmaster i Storegade. Næste år er det Nørregades tur, og de grimme træmaster forsvinder.

25. september 1931:
Elværksbestyrer Jørgen Jørgensen Bengaard faldet ned fra en mast ud for skomager Klingenberg (nu nr. 7 i Storegade). Bengaard døde deraf.

Sydvestjylland (Esbjerg), 2. oktober 1931:
Driftsbestyrer J. J. Bengaard død.

I dagevis har Driftsbestyrer Bengaards stærke Konstitution kæmpet mod Følgerne af det frygtelige Fald, som forrige Torsdag ramte ham under hans Arbejde i en Lysmast i Bramminge By. For hans Hustru og nærmeste Familie har det være tunge Dage, hvor det skiftede mellem Haab og Frygt, idet den Kvæstedes Tilstand snart bedredes, snart forværredes.

Kort før Aften i Gaar stilnede Kampen. Det blev Døden, der sejrede. Stille og roligt, men ubarmhjertigt slukkedes et godt Menneskes Livslys.
Driftsbestyrer J. J. Bengaard, der var født i Kolding 1888 og saaledes reves bort i sin bedste Alder, kom i 1918 fra Brønderslev Elektricitetsværk til Bramminge for at overtage Ledelsen af det dérværende Elektricitetsværk. Det var dengang et af de gamle Sugesgas-Anlæg, som slet ikke opfyldte Tidens Krav; men allerede Aaret efter byggedes det nye Værk; det fik siden nye Maskiner og Motorer, og det blev under Bengaards kyndige, samvittighedsfulde Ledelse en Mønstervirksomhed, til lige Tilfredshed for dets Bestyrelse og Forbrugere. I 1922 byggedes tillige Byens Vandværk, og Bengaard gled automatisk ind i Ledelsen ogsaa af dette Værk.

Med Jørgen Bengaard som driftsbestyrer skabtes til den store Dobbeltvirksomhed en Tillid, som førte store Udvidelser af Ledningsnettet med sig. Det voksede under Bengaards Hænder. Han var et sjældent pligttro Menneske og mestrede sit Fag som faa. Han var personlig med i alt, og alle vidste, at det, denne Mand satte sit Ord og sin faglige Autoritet ind paa, kunde man trygt fæste Tillid til… Saa kom den forfærdelige Ulykke. Paa voldsom og ubarmhjertig Maade sattes der Punktum for hans virksomme, arbejdsfyldte Liv, og i Dag er kun Mindet om hans betydelige Indsats tilbage.

Som afdøde var levende optaget af sin faglige Virksomhed, saaledes var han ogsaa paa Samfundsspørgsmaalenes Omraade et dybt interesseret Menneske. Tidligt havde han fundet sin Plads i det radikale Venstre. Navnlig dette Partis sociale Arbejdsprogram havde hans varme, uforbeholdne Tilslutning. Han forstod Smaamandens Kamp for at vinde opad mod lysere Kaar, og han blev sit Parti en tro Soldat i Kampen for Smaamandens Ret. I en Aarrække har han siddet i Ledelsen af sin Egns radikale Organisation, og han var altid ivrig for de Opgaver, der toges op.

I 1927, da en Kreds af radikale Sydvestjyder traadte sammen for at nyorganisere vor Presse, var Bengaard ogsaa her i Forgrunden og gik naturligt ind i det ny Blads Bestyrelse, i hvis Forretningsudvalg han indvalgtes, og i hvilket han har siddet siden. Paa denne Plads mærkede man bestandig Bengaards paa samme Tid kloge og ivrige Indsats, naar det gjaldt en Sag, der laa ham paa Sinde, og alle de mange, hos hvem SYDVESTJYLLAND er en daglig Gæst, har Grund til ved Bengaards Død at bøje Hovedet i Tak for alt det, denne Mand har betydet for vort Blad. Hans bortgang betyder her et Tab, som det kan blive vanskeligt at erstatte. Dybest rammer den tunge Ulykke det Hjem, i hvilket Jørgen Bengaard var det faste og milde Midtpunkt. Som det ædle Menneske, han var, blev Hjemmet det Sted, hvor han inderligst udfoldede alle sine smukke og menneskelige Egenskaber. Han var i Sandhed en god Ægtemand og en kærlig Fader, opofrende til det yderste, og uendelig dyb vil den Sorg være, der nu har ramt hans Kære. Ogsaa for hans gamle Moder, hans Søskende og disses nærmeste vil Bengaards Bortgang være et smerteligt Tab. - Stor Vemod og dyb Medfølelse vil fra de Kredse, hvor Afdøde var agtet og afholdt, samle sig om Hjemmet i Bramminge, hos hvem Ulykken og nu Døden har hugget saa dybe Saar.

In memoriam.
Fra den, der i Jørgen Bengaards daglige Gerning stod ham nærmest, Formanden for Bramminge Elektricitetsværk, Købmand A. Øllgaard, har vi modtaget følgende smukke Mindeord:

Bengaard var en ualmindelig dygtig Mand, en af dem, der ikke er let at erstatte som Leder. Alt var saa gennemført i hans Arbejde, og man kan uden Overdrivelse sige, at han gik saadan op i Arbejdet, at han ikke kunde passe sit eget bedre!

Han var en sjælden uegennyttig Mand - altid parat baade tidlig og silde, naar det gjaldt Værkets Tjeneste. Og man behøvede ikke at sige det til ham, det var ham en selvfølgelig Ting. Velvillig var han overfor alle og meget omgængelig, alt ens overfor enhver, han kom i Berøring med. Derfor blev han ogsaa saa afholdt, som han var.

Det var for Værkets Bestyrelse en Glæde at arbejde sammen med Bengaard, der var klarhjernet og altid helt sikker i sin Sag, hvad den tekniske Side af en Sag angik. Man var altid saa tryg, naar Bengaard tog sig af en Sag, og han var altid Fyr og Flamme, naar det drejede sig om Udvidelser eller Forbedringer, der kunde betyde Fremgang for Værket.

Vi kan alle kun have den største Medfølelse med Fru Bengaard og Børnene, og paa Værket vil vi savne Bengaard i saa høj Grad, fordi han ikke er let at erstatte!

Noter.
Driftsbestyrer J. J. Bengaard blev kun 43 Aar gl. Han var født i Kolding, men hans forældre flyttede samme Aar her til Esbjerg, hvor hans Moder, Enkefru Bengaard, stadig bor, Havnegade 3, sammen med en Datter, Musikpædagog, Frk. Bengaard.

Afdøde efterlader Hustru og 4 Børn, hvoraf den ældste, en Datter, er konfirmeret. - En Søster til Bengaard er gift med Kommunelærer S. Land, Esbjerg; desuden bor en Broder i Aalborg og en tredje Søster i Nakskov.

Ved Ulykken kvæstedes Rygsøjlen og Kraniet saa alvorligt, at afdøde, om han havde levet, vilde være bleven legemlig og sjælelig Krøbling for Livstid. Da der foreligger Ulykkestilfælde, skal det legale Ligsyn foretages af Politimester og Amtslæge fra Ribe, saaledes at Baaren næppe førend i Morgen vil kunne føres til Bramminge.

Begravelsen er fastsat til Onsdag fra Sct. Ansgar Kirke i Bramminge. - Biskop Westergaard, Ribe, vil holde Ligtalen.

Sydvestjylland (Esbjerg), 8. oktober 1931:
Jordefærd.
I Gaar begravedes Driftsbestyrer Bengaard, Bramminge.

Død: Side 228. Jørgen Jørgensen Bengaard. Elektricitetsværksbestyrer i Bramminge, Hunderup Sogn. Født 20. september 1888 i Kolding. Søn af murermester Jørgen Jørgensen Bengaard og hustru Rasmine Kristiansen. Efterlevende enke Karen Margrethe, f. Stensgaard. 43 år.

Billedkilde: MyHeritage.

Billede

punkttegn  Om Jørgen:

• FT-1890, 01.02.1890, Kongensgade 4, Esbjerg.

• Borgerdatabase Esbjerg, 1899, Fanøgade 13, Strandby, matr. 2gl.

• FT-1901, 01.02.1901, Fanøgade 2, Esbjerg.

• Konfirmation, 05.10.1902, Esbjerg Kirke, Esbjerg Sogn, Skast Herred, Ribe Amt.

• Borgerdatabase Esbjerg, 1904, Tordenskjoldsgade 15, Esbjerg.

• FT-1906, 01.02.1906, Tordenskjoldsgade 15, Esbjerg. Maskinlærling.


Billede

Jørgen blev gift med Karen Margrethe STEENSGAARD den 04.08.1915 i Ørslev Kirke, Ørslev Sogn, Vester Flakkebjerg Herred, Sorø Amt. (Karen Margrethe STEENSGAARD blev født den 17.11.1891 i Skive Sogn, Hindborg Herred, Viborg Amt, dåb den 17.11.1891 i hjemmet og døde den 10.03.1966 på Frederiksberg.)


punkttegn  Parnotater:

Opslag 85 viet. Vielsen foretaget af brudens fader.



Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 08.03.2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af bellevue250(snabela)gmail.com