NIELSEN, MATHILDE KRISTINE
- Født: 25.11.1889, Kystvejen 36, Anslet, Aller Sogn, Sønder Tyrstrup Herred, Haderslev Amt
- Dåb: 19.12.1889, i hjemmet
- Ægteskab (1): BARGISEN, JØRGEN JØRGENSEN den 07.04.1914 i Kolding Sankt Nicolai Kirke, Sankt Nicolai Sogn, Brusk Herred, Vejle Amt
- Død: 04.09.1965, Østergade 17, Egtved Sogn, Jerlev Herred, Vejle Amt i en alder af 75 år
- Begravet: 9.1965, Egtved Kirke, Egtved Sogn, Jerlev Herred, Vejle Amt
Notater:
Opslag 42 født.
Mathilde blev født Kystvejen 36 i Anslet.
16 år gammel flyttede hun med sin familie til Overbyvej 17 i Hejls.
Mathilde blev direktrice på systuen "Nord" i Christiansfeld i en alder af 19 år, hvorefter hun kom til Kolding.
Her arbejdede hun på Andreas Erichsens systue, indtil hun blev gift. Der foreligger et avisudklip fra systuen, hvor alle medarbejdere er fotograferet, inkl. Mathilde og søsteren Hansine. Billedet skulle være taget i 1910. Andreas Erichsen startede sit firma i 1909. Systuen lå, hvor Solar-bygningen stod færdigbygget i 1922, Haderslevvej 25. Andreas Erichsen boede privat Læssøegade 4, Kolding, bygget 1912 med A.E. som bygherre.
Mathilde skulle have boet i Vonsild på et tidspunkt, - sandsynligvis i perioden imellem "Nord" i Christiansfeld og Andreas Erichsens systue i Kolding. I Vonsild boede en del medlemmer af familien Krog på dette tidspunkt, Mathildes mor familie.
I Kolding Vejviser for 1914 Rosendahlsgade 4 (senere Rosengade) boede "Mathilde K. Nielsen, Naadler, og Hansine Nielsen, Syerske".
Da Mathilde var en dygtig dameskrædder, vedblev hun, efter at hun var blevet gift, med at sy for andre. Også efter at de flyttede "op til Egtved" .
A/S Andreas Erichsen & Co. Børnekonfektion en gros, Kolding. Stiftet 1909 af Andreas Erichsen og Jens Vorm Gotfredsen. A/S 27. okt. 1914. Selskabet ændrede navn 23.05.1922 til A/S Andreas Erichsen & Co., Petersen & Ravn. 20.08.1928 navneændring til Strøyer & Mørck, Andreas Erichsen & Co. Aktieselskab. www.arkiv.dk: Rendebanen, Kolding, senere Haderslevvej 25.
Afskrift af avisnotitser bragt ved Mathilde Kristine Bargisens død:
"Fru Mathilde Bargisen, Egtved, er død, 75 år, efter en uges sygeleje. Hun var sønderjyde, født i Anslet og blev 1914 gift med Jørgen Bargisen. I de første år boede parret i Kolding, men købte i 1920 landejendom i Refsgårde. Her havde de mange lykkelige år. I 1948 solgte de ejendommen og købte hus på Vejlevej i Egtved, hvor de opnåede at fejre guldbryllup for et års tid siden. Hun efterlader sin mand og fem børn."
"Efter godt en uges sygeleje er fru Mathilde Bargisen, Vejlevej, Egtved, død i en alder af 75 år.
Fru Mathilde Bargisen, som var gift med fhv. landmand Jørgen Bargisen, var født i Anslet i Sønderjylland. Efter brylluppet i 1914 bosatte ægteparret sig i Kolding, men i 1920 købte Jørgen Bargisen en landejendom i Refsgård ved Egtved, og her havde ægteparret sit hjem til 1948, da Bargisen solgte ejendommen og sammen med sin hustru flyttede ind i et hus på Vejlevej i Egtved. Her fejrede ægteparret for et års tid siden guldbryllup.
Fru Bargisen var en venlig og dygtig kvinde, og navnlig i det daglige arbejde på landejendommen i Refsgård var hun sin mand en god støtte. Foruden sin mand efterlader hun fem børn."
"Begravelse
Fru Mathilde Bargisen begravedes i går på Egtved Kirkegård. Der var sendt mange kranse, og kirken var smukt pyntet. Efter "Tænk når en gang" talte sognepræst O. C. Lindegaard ud fra påskeevangeliet:
Når vi er samlet om fru Mathilde Bargisens båre, lad os da høre et af de smukkeste vidnesbyrd om Guds varetægt i liv og død, således som det står skrevet i den 23. salme: "Herren er min hyrde, mig skal intet fattes. Til hvilens vande leder Han mig. Han kvæger min sjæl, Han fører mig ad rette veje for sit navns skyld. Skal jeg end vandre i dødsskyggens dal, jeg frygter ej ondt, thi du er med mig, din stav er min trøst".
Vor Herre Jesus har lært os, at vi skal vise vor kærlighed til Gud ved at elske næsten. Men omvendt gælder det også, at Gud lader sin kærlighed og godhed blive os til del gennem de mennesker, som vi blev forbundet med med slægtsskabs- eller venskabsbånd eller som mennesker, der tilfældigt krydser vor vej.
Et barn møder Guds godhed ved at være omgivet af kærlige forældre. Sådan er jeg overbevist om, at også I, Mathilde Bargisens mand, børn og børnebørn, har set et glimt af Guds kærlighed gennem alt, hvad jeres mor jævnt og stilfærdigt gav jer af kærligt og godt i årenes løb. I troen på Hans ord om den uudtømmelige kærlighed takker vi dig for alt, hvad du har givet os af kærligt og godt gennem hendes liv.
Der blev sunget "Under dine vingers skygge" og "En liden stund". Familiemedlemmer bar kisten til graven.
Efter jordpåkastelsen takkede lærer Lindhardt, Egtved, for deltagelsen."
Mathilde døde efter 3 hjerneblødninger i løbet af én uge.
Om :
• Konfirmation, 27.03.1904, Aller Kirke, Aller Sogn, Sønder Tyrstrup Herred, Haderslev Amt.
• FT-1916, 01.02.1916, Rosengade 4, Kolding, forhus, 1. sal.
• FT-1921, 01.02.1921, Hejls By, Hejls Sogn, matr. 6o el. 6r (Hejls Kirkevej).
• FT-1925, 05.11.1925, Refsgård, Egtved Sogn.
• FT-1930, 05.11.1930, Refsgård, Egtved Sogn, matr. 11d.
• FT-1940, 05.11.1940, Refsgård, Egtved Sogn, matr. 8-11d. Husgerning.
MATHILDE blev gift med JØRGEN JØRGENSEN BARGISEN, søn af CHRISTIAN CHRISTIANSEN BARGISEN og CHRISTINE BEENGAARD, den 07.04.1914 i Kolding Sankt Nicolai Kirke, Sankt Nicolai Sogn, Brusk Herred, Vejle Amt. (JØRGEN JØRGENSEN BARGISEN blev født den 04.10.1891 på Slåtoftvej 1, Sjølund, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt, dåb den 08.11.1891 i Vejstrup Kirke, Vejstrup Sogn, Nørre Tyrstrup Herred, Vejle Amt, døde den 06.08.1974 i Østergade 17, Egtved, Egtved Kommune, Vejle Amt og blev begravet den 10.08.1974 i Egtved Kirke, Egtved Kommune, Vejle Amt.)
Parnotater:
I kirkebøgerne i Egtved ved Svend, Aage og Ragnas fødsel fremgår det, at parret blev viet i Sct. Michaels Kirke i Kolding. Vielsen er fundet i Sankt Nikolajs Sogn, opslag 68, og her står bare "i kirken" af pastor Kiørboe. Forlovere skræddermester Laue Nielsen i Hejls og arbejdsmand Thue Petersen i Kolding. Lysning bestilt 21. marts 1914. Lysning den 22. og 29. marts og 5. april 1914.
Mathilde og Jørgen mødte hinanden på Frederikshøj Kro, nu Den Gamle Grænsekro, beliggende mellem Christiansfeld og Taps. Det var til en opførelse af "Eventyr på Fodrejsen". Jørgen arbejdede på det tidspunkt på Sjølund Mølle og Mathilde på systuen "Nord" i Christiansfeld ifølge datteren Edith. I 1910 er Mathilde i Kolding på Andreas Erichsens systue. Når de skulle mødes, skrev Jørgen gerne: Ved Taps Mejeri, hvis det ikke blæser! Møllen gik udelukkende ved vindkraft, så når det blæste, malede de både dag og nat.
Ved ægteskabets indgåelse var adressen Rosengade 4, Kolding. Boede til leje i kvistlejligheden. Edith født i Rosengade 4 (20.10.1914). På den tid også kaldet Rosendahlsgade.
I folketællingen 1.2.1916 bor parret Rosengade 4, Kolding.
Af brevveksling mellem Jørgen og Mathilde i sept., okt. og nov. 1916 fremgår det, at de flyttede til Nybrogade 44 i oktober 1916. De købte hele ejendommen (kr. 11.000), boede selv på 1. sal og lejede resten ud. Gadenavnet blev senere ændret til Kongebrogade.
Mens de boede i Rosengade og Nybrogade, havde de kolonihave i nærheden.
1920: Solgte huset i Nybrogade for kr. 22.000 og købte ejendom i Refsgård, Egtved. Indtil denne kunne overtages, boede de i en periode til leje i Hejls hos skomagermester Laurids Andersen. Skomagerens søn Anders Andersen, født 29.12.1906 i Åbenrå, rejste med til Refsgård og var tjenestekarl hos Jørgen og Mathilde i en årrække. I FT-1925 tjente Anders Andersen hos gårdejer Jens Jensen, Refsgårde. I 1927 stod Anders Andersen fadder til Aage Kristian Bengaard Bargisen.
Fra 1. maj 1921: Bidalgårdvej 10 (Ulvedal), Refsgård, Egtved (kr. 27.000). I februar samme år var Egtved-pigen blevet fundet på Peter Platz' mark i Refsgårde.
I 1925 fik Mathilde og Jørgen radio!
Fra 1949: Østergade 17, Egtved. Hed tidligere Vejlevej.
Jørgen og Mathilde fik aldrig telefon. Når det var nødvendigt at tage kontakt til familien, gik man over til Højer i Smalfort. Han tog også gerne imod telefonbesked til Jørgen og Mathilde. (Så vidt det huskes, havde Højer noget med Egtved Sygekasse at gøre?) Ellers var kommunikationsmidlet breve.
Noter om Jørgen Jørgensen Bargisen og Mathilde Kristine Nielsen samt om deres ægteskab er lavet i samarbejde med Betty Pedersen (født Betty Helene Hansen). Jørgen og Mathilde efterlod sig breve fra perioden 1914-1916. Desuden har Bettys mor (Edith Christine Magdalene Hansen, født Bargisen) nedskrevet sine erindringer, og hun har bl.a. været med som forfatter i bogen "Husmandskonerne fortæller" (Marianne Zenius 1987). - En stor tak til Betty Pedersen for lån af talrige familiefotos!
Afskrift af avisnotits bragt i anledning af parrets sølvbryllup 7. april 1939:
"Sølvbryllupsfest i Egtved
I anledning af, at Gdr. Jørgen Bargisen og Hustru, Refsgaard, forleden fejrede Sølvbryllup, havde Egtved Husmandsforening indbudt Sølvbrudeparret med Familie til en festlig Sammenkomst i Forsamlingshuset i Onsdags Aftes.
Ved 8-Tiden satte man sig til de festligt smykkede Kaffeborde, hvorefter Husmandsforeningens Formand, S. H. Sørensen, Refsgaard, bød Sølvbrudeparret med Familie Velkommen samt udtalte Ønsket om en god og hyggelig Aften. Ved Kaffebordet indledede Formanden med en smuk Tale til Sølvbrudeparret og Børn, og derefter skiftede Tale og Sang.
Jørgen Bargisen takkede paa egne og Familiens Vegne for Festen samt den fra Foreningen tilsendte Gave.
Aftenen sluttede med en Svingom."
|