HENRICHSEN, Mourids

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. TROELSDATTER, METTE

HENRICHSEN, Mourids 22

  • Ægteskab (1): TROELSDATTER, METTE den 05.07.1714 i Husby Kirke, Husby Sogn, Vends Herred, Odense Amt
Billede

punkttegn  Notater:

Kusk på Wedellsborg.

Bogen Brandsø af Pia Viscor:

"I 1714 stod Mette Troelsdatter brud for tredje gang. Gommen var Mourids Henrichsen, som indtil da havde været kusk på Wedellsborg. Umiddelbart undres man over, hvordan en kusk fik mulighed for at gifte sig med en rig enke, men han var øjensynligt en dannet mand, som nok har haft mere betroede hverv på Wedellsborg end blot at køre for herskabet. Bl.a. kunne han læse og skrive.

Alligevel ser det ud til, at han giftede sig over sin stand i økonomisk henseende, og at den nye tilværelse i bedre kår steg ham til hovedet, så han levede over evne. Da hans kone døde to år efter brylluppet, havde han ikke alene formøblet hele hendes formue. Boet havde et samlet underskud på 125 rd.

Hjemmet var stadig rigt udstyret med tin-, messing- og kobbertøj, og sølvet, der var nævnt i skiftet 1713, var endnu at finde på gården. Der var ikke nævnt bøger i skiftet fra 1713, men i 1716 udgjorde salme- og bønnebøger, en bibel, et par bøger med religiøst indhold samt en huspostil gårdens bibliotek. Hendes fine kjoler var af polamit, silke og satin. Tilmed kunne hun smykke sig med fingerringe af guld, to små ringe med diamanter, en lille ring med en grøn sten, en filigranring samt en dobbelt og en treleddet ring. I hvert fald en af ringene, filigranringen, havde Mourids Henrichsen købt til sin kone, idet regningen for den stod som en gældspost i boopgørelsen. Værdierne i boet blev opgjort til 1.130 rd., men der var store gældsposter. Mourids Henrichsen og Mette Troelsdatter fik ingen børn sammen, men fra boet skulle udredes arven til hendes i alt syv børn fra de tidligere ægteskaber. Derudover havde Wedellsborg Gods værdier i gården, det såkaldte inventarium. Tjenestefolkene skulle have deres løn, og tilmed ser det ud til, at tyende, som for længst var rejst fra øen, ikke havde fået deres løn med. Endelig lå der regninger for ubetalte varer og tjenesteydelser.

Driften af gården led sandsynligvis også i de år, hvor Mourids Henrichsen var fæster. Han havde nok hverken interesse for landbrug eller faglig indsigt. Bygningerne manglede vedligeholdelse. Godt halvdelen af gårdens tag trængte til reparationer, men der lå dog langhalm nok til disse udbedringer.

Da den samlede gæld oversteg boets værdi, kunne kreditorerne ikke få deres tilgodehavender, hvorfor det blev besluttet at afholde en auktion. Der indfandt sig kun få liebhavere, så auktionen gav et skuffende udkomme på 394 rd.

Alt i alt gav boopgørelsen et negativt resultat på 125 rd.

Udgangen på det hele blev, at Mette Troelsdatters søn Troels Jørgensen overtog gården, boets formue og gæld samt forpligtelserne over for Christen Hansens to børn. Han skulle holde dem med føde, klæder, sørge for deres skolegang og lære dem gudfrygtighed uden nogen afkortning i deres fædrene arv. Desuden lovede han at betale alle kreditorer samt at holde Mourids Henrichsen skadesløs.

Mourids Henrichsen forlod Brandsø sikkert lige så tomhændet, som han kom, men ét havde han dog fået med sig - økonomisk sikkerhed resten af sit liv. Det blev nemlig bestemt, at han sit liv ud årligt skulle have 20 rd. i aftægt."


Billede

Mourids blev gift med METTE TROELSDATTER den 05.07.1714 i Husby Kirke, Husby Sogn, Vends Herred, Odense Amt. (METTE TROELSDATTER døde i 1716 på "Gammel Brandsøgård", Husby Sogn, Vends Herred, Odense Amt.)


punkttegn  Parnotater:

Viet: Side 17.



Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 15.01.2025 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af bellevue250(snabela)gmail.com